Wednesday, June 4, 2008

10 WASIAT dari IMAM HASAN AL-BANNA

  1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.
  2. Bacalah Al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tidak memberi faedah.
  3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul itu adalah satu-satunya syiar Islam.
  4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun krn pertengkaran yang kosong tidak memberi apa-apa jua kebaikan.
  5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.
  6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.
  7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu yang sia-sia malah menyakiti hati orang.
  8. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa-apa yang memberi kebajikan.
  9. Berkenal-kenalan dengan setiap orang Muslimin yang ditemui kerana asa gerakan dakwah kita adalah berkenal-kenalan dan berkasih sayang.
  10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang kita ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

Dipetik dari laman web Persatuan Ulama' Malaysia

No comments:

Post a Comment

SiteSearch Google
Google